Zelf sleutelen aan wordpress

Voor een opdrachtgever moet er even een website uit de grond gestampt worden. Ik bied aan deze in wordpress op te zetten, zodat ze hem zelf kunnen vullen. Alles goed en wel. Maar er is ook een vormgeefster die de vormgeving van de site maakt. Een mooie vormgeving, maar wel met wat haken en ogen. Zo is er een sidebar waarin een submenu moet komen, een andere sidebar waarin afhankelijk van de tekst in het hoofdvak een foto of een introtekstje komt. En nog een paar kleine dingen. Ik ga optimistisch aan de slag. Er lukken een aantal dingen vrij redelijk, maar dan gaat het mis. Het begint met het submenu. Dat wil ik uitklapbaar hebben (dat lukt) en dat de link in het hoofdmenu actief blijft (lukt ook). Maar wat niet lukt is dit vol te houden tot het laatste niveau. Zodra ik bij het derde niveau aan kom is het mis. Ik gebruik een script waarbij het hoofditem (de hoofdpagina) in een topnavigatie staat en de subpagina’s in het submenu. Zodra ik bij het laatste niveau aankom is het script vergeten dat de pagina waar de subpagina onderhangt eigenlijk ook weer een subpagina is. Het is duiken in de database en in de code. Moeilijk als je maar een heel klein beetje php kent. Maar uiteindelijk met wat hulp gaat het goed. Niet perfect. Bij het laatste niveau is het hoofditem niet meer gekleurd, maar het menu klapt netjes uit.Op naar het volgende probleem. Het koppelen van plaatjes of tekst in de middenkolom aan de tekst in de hoofdkolom. En dan natuurlijk zodanig dat iemand anders daar makkelijk tekst en  plaatjes kan toevoegen, zonder dat ik daar aan te pas hoef te komen. Na veel zoeken kom ik eerst op de plugin miniposts. Lijkt aardig, maar ik zie geen mogelijkheid om een minipost aan een specifieke pagina te hangen. Jammer, want dit leek mij ideaal. Uiteindelijk beland ik bij de plugin execphp. Deze plugin tovert een widget in de sidebar en in die widget kun je php code zetten. Ik ga aan het programmeren en uiteindelijk heb ik een code die kijkt welke pagina actief is, dan gaat zoeken of er een plaatje is wat bij die pagina hoort, of een stukje tekst, en dat dan vervolgens op de juiste plek vertoont. En als er niets is, dan komt er gewoon niets.

Het kost me alles bij elkaar bijna een week, maar dan werkt het. Perfectioneren lijkt me iets voor na de vakantie, want wil je nu wat in de tekst wijzigen of een andere foto plaatsen, dan moet je via ftp het foute bestand verwijderen en een nieuwe uploaden. Het mooiste lijkt me nog altijd om een koppeling te maken met miniposts, waarbij je gewoon aangeeft naast welke pagina de minipost getoond moet worden. Maar ik denk dat dat iets is voor de echte programmeurs. Ik vind het al heel knap van mezelf dat ik zover ben gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *