WordPress website met afgeschermd ledendeel

De eigenaren van OrgComm wilden graag een ledendeel op hun website hebben. In dit afgeschermde deel wilden zij artikelen plaatsen die alleen voor betaalde leden toegankelijk zijn. Gelukkig biedt WordPress plugins waarmee dit te maken is.

De eerste plugin die ik installeerde was Members. Deze plugin komt samen met een Role Manager, waarmee ik eigen gebruikersrollen kon maken. Ik kan de plugin op twee manier instellen. Ik kan de hele website achter een inlog zetten, zodat deze alleen voor leden toegankelijk is, met daarbij per pagina de uitzondering aangeven. Of ik kan de hele website publiek maken en per pagina aangeven of zij achter een inlog moeten komen. Voor deze website koos ik voor het laatste. In eerste instantie ging het om één pagina. Later is dit uitgebreid met meer en is er ook een menu voor het ledendeel aangemaakt.

Met de rolemanager maakte ik de mogelijkheid om een geregistreerde gebruiker van de website de rol Leden te geven. De ledenpagina’s maakte ik alleen toegankelijk voor de beheerder en Leden. De leden moeten op de website blijven. In de sidebar is een widget waar mensen kunnen inloggen. Eenmaal ingelogd verschijnt onder de tekst dat je bent ingelogd ook een link om naar het ledendeel te komen.

Genesis biedt de plugin Simple Sidebars, waarmee je makkelijk extra sidebars kunt maken die je in de pagina editor vervolgens aan een sidebarlocatie kunt hangen. Zodra leden op een pagina komen in het ledendeel verschijnt ook het menu met alle pagina’s in het ledendeel. Daarnaast heb ik ook een mogelijkheid gemaakt om weer uit te loggen.

59 reacties

 1. Hoi Karin,

  Ik moet voor deze club ook een leden inlog maken,nu heb ik members en member database.
  Ik zou graag een totaal pagina afwillen maken met alle leden en dan per lid een pagina met al de info over dit lid en een foto eventueel.
  Wat kan ik dan het beste gebruiken?

 2. Hoi Karin,

  Ik plaats oproepen op mijn pagina. Nu wil ik dat iedereen de titel van de oproep kan lezen, maar als ze de inhoud willen lezen dan moeten ze inloggen of inschrijven.
  Het volgende is dat als ze niet lid zijn naar het inschrijfformulier worden doorverwezen en daar kunnen betalen met Ideal, dus dus een koppeling naar Ideal via het inschrijfformulier, waarmee ze direct hun inloggegevens kunnen aanmaken.
  Wat is de beste methode plugin?

  • Hallo Wendy,
   Dat zou ik zo niet weten. Er zijn hier meerdere wegen die naar Rome leiden. Om hoeveel berichten gaat het bijvoorbeeld. Wat als het er maar een paar zijn zou je gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de members plugin. Hiermee kun je bepaalde pagina’s afschermen en mensen die hem willen zien, doorsturen naar een bepaalde pagina, bijvoorbeeld het formulier. De pagina met de titels zou je dan openbaar kunnen maken, maar de berichten alleen zichtbaar voor ingelogde bezoekers. Maar er zijn ook mogelijkheden met CSS, waarmee je dingen onzichtbaar maakt voor niet ingelogde bezoekers. Echter in dat geval kunnen mensen de tekst wel in de broncode lezen.
   Ik heb dit zelf nog niet voorhanden gehad, dus ook niet alle plugins hiervoor onderzocht.

 3. Hoi Karin,

  ik ben een beginner met wordpress en wil nu een afgeschermd deel maken aan een site. Ik heb de plugin gedownload en via WP weer naar de provider geupload en geactiveerd.
  Onder instellingen zie ik wel members staan maar wat ik ook aanvink met de site veranderd niets??

  Wat doe ik fout????

  mvg John

  • Belangrijk is eerst te weten wat je wilt. De membersplugin kent twee instellingen. 1) alles is open, behalve aangemerkte pagina’s of 2) alles is gesloten behalve aangemerkte pagina’s. In de meeste gevallen kies je voor optie 1. Dit kun je instellen bij de instellingen van de plugin. vervolgens maak je een pagina aan. Onderaan de pagina heb je een invul optie om beperkingen van toegang aan de pagina te koppelen. Zie je dat niet dan moet je even bij scherminstellingen kijken (rechtsboven) of het uitgevinkt staat. Bij die instellingen kun je aangeven wie de pagina mogen zien. Vink je niets aan dan mag iedereen het zien en anders alleen degene die is aangevinkt, bijvoorbeeld alleen de admin, of alleen de admin en de redacteur. Ook kun je bij gebruikers speciale groepen aanmaken. Die op zich niet veel rechten hebben, maar die je kunt gebruiken om pagina’s aante tonen. Zo maak je bijvoorbeeld een gebruiker Leden aan en die geef je dan naast de admin rechten om de pagina te bekijken.

   • Karin,

    bedankt voor je snelle en duidelijke reactie. Ik denk nu te weten waar ik de mist in ga. we gaan voor optie 1. Ik ben ingelogd als adm dus blijf ik de pagina’s zien. Ik zal dus een andere gebruiker aanmaken om te kijken hoe het er dan uitziet.
    Ik heb al een lid aangemaakt. wat ik echter mis is een pagina waar men zich als lid kan aanmelden of inloggen.

    Is dit een aparte plugin?? je merkt ik ben zo groen als gras en pas twee dagen actie bezig met WP

 4. Hoi Karin,

  ik heb ondertussen even op een andere PC gekeken hoe het er nu uit ziet: http://www.banner-broker.nl

  – de gehele site zit nu achter een WP inlogscherm waar je je ook kunt aanmelden
  – je krijgt meteen toegang maar dan kom je op dit moment op het Dashbord, dit is uiteraard niet de bedoeling (ik wil controle wie er toegang krijgt dus door validatie van de nieuwe leden)

  Het mooist is dat er op de openbare pagina’s een link naar een aanmeldformulier gaat en voor het vervolg een inlogfunctie.

  Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

  John

 5. Karin,

  ik stel hier een vraag waar ik je wel veel tegelijk vraag. Dit komt door je heldere en snelle reactie op mijn eerste vraag. Ondertussen heb ik ook een goede uitleg gevonden op youtube dus voor dat je aan een reactie begint??

  excuus voor de overlast en geen probleem wanneer je de laatste vraag verwijderd zonder tegenbericht.

  mvg en nogmaals bedankt, john

  • Hoi John,

   Mooi dat je een antwoord hebt gevonden. Ik ben wel benieuwd naar het filmpje met de uitleg. Zou je de link willen doorgeven?

   Karin

 6. Hoi Karin,

  ik heb nog een vraagje voor je. Heb jij een goede tip voor een plug-in die bewerkstelligt dat er bij een update van de site het artikel automatisch naar alle subscribers/users wordt gestuurd?

  Op die manier wil ik de subscriber binden aan http://www.politieknederland.com
  WP-Members draait al?

  mvg, john

    • Je hebt het gratis subscribe2 – daarmee kunnen mensen opgeven dat ze een melding willen krijgen dat er een nieuw bericht is. Nu heb ik alleen niet zo in mijn hoofd zitten of je nu een melding krijgt of het hele artikel en natuurlijk heb ik op dit moment geen mailtjes daarvan in mijn mailbox zitten.
     Maar goed… je wilt de mensen ook naar je site lokken, dus deze zou dan moeten voldoen.

 7. Hallo Karin,

  Op mijn website moeten een aantal blokken komen waar advertenties in moeten komen. Is er een plugin waarmee ik die kan maken? Ook moet er een matchmaking tool in komen. Suggesties?

  Gr. Marc

  • Er is een plugin die heet wp125. Hiermee kun je advertenties van 125x125px maken. Ik weet niet hoe groot de adds moeten worden? Matchmaking zou ik zo niet weten. Wellicht even googlen op WordPress – Plugin en Matchmaking?

 8. Hallo Karin,

  ik heb ook een gedeelte dat alleen voor leden is. Dat werkt prima. Alleen als je nu google-t kan je als niet-lid toch de leden pagina’s zien.
  Nu lees ik iets over een bestand robot.txt. Maar het is mij niet duidelijk wáár ik dat bestand moet plaatsen.
  Heb jij daar ervaring mee?

  Bij voorbaat dank.

  Frans Bruinsma.

  • Hallo Frans,

   Ergens klopt iets niet met het ledendeel. Want als je dat goed hebt ingesteld dan moet je ingelogd zijn om deze pagina’s te kunnen lezen en ben je niet ingelogd dan hoor je een melding te krijgen dat je moet inloggen. Dus daar moet je sowieso nog even naar kijken.
   Daarnaast zijn er diverse plugins die de no-index no-follow regel aan een deel van je website, je hele website of bepaalde pagina’s kan hangen. Deze plugins zorgen voor het robot.txt regeltje. Want ik neem aan dat het niet-leden deel wel door google doorzocht mag worden. Dus een deel wil je laten indexeren door google en het leden deel niet. Met de no-index no-follow plugins kun je dat instellen.

 9. Ik wil de plugin Genesis Simple Sidebars wel installeren, maar als ik hem wil activeren krijg ik een foutmelding dat mijn versie te hoog is. Is hier een oplossing voor of moet ik bij de plugin-maker zijn?

  • Welke versie van Genesis heb jij geinstalleerd staan, want het lijkt erop dat je een oude versie van Genesis draait en de laatste versie van de sidebars plugin is gemaakt voor de laatste versie van Genesis. Ik denk dat je eerst Genesis moet updaten

 10. Ik ben een beginner met WordPress en heb de volgende vraag:
  Is het mogelijk om voor 4 “gebruikersgroepen” een eigen menu aan te maken.
  De eerste is voor iedereen zichtbaar. Voor de andere 3 menu’s moet je inloggen. Ik heb dus in principe 3 gebruikers. Met Members heb ik de 3 gebruikers aangemaakt met elk een eigen rol.
  Na inloggen kan ik wel toegang verlenen tot de betreffende pagina’s, alleen wil ik graag dat de niet op te vragen pagina’s voor een groep ook niet in het menu aanwezig zijn.

  • Als je per gebruikersgroep een eigen pagina maakt kun je voor elk menu een eigen widget maken en deze met een plugin als widget_logic koppelen aan de juiste pagina. Volgens mij kan het ook met een plugin als dynamic widgets. Met deze plugin kun je per widget aangeven op welke pagina(‘s) hij wel of niet getoond mag worden. Bijvoorbeeld nergens, behalve…
   Ik zou dan voor elke groep een aangepast menu maken en die als widget ind e sidebar zetten, met daarbij dus op welke pagina hij te zien mag zijn.

   • Hallo Karin,

    Bedankt voor je reactie.
    Zoals ik al schreef ben ik een beginner met WordPress en snap dus ook niet helemaal wat je hier bedoeld.

    Ik wil graag een horizontaal menu waarin, afhankelijk van of je bent ingelogd en als wie, de juiste menu items worden weergegeven.

    Ik hoop dat je me kunt helpen.

    Gezienus

    • Hallo Gezienus,

     Dit is niet simpel te realiseren. Het is wel mogelijk om menu-items in het horizontale menu met wat extra programmeer werk uit beeld te krijgen, maar ze zijn in de code dan toch wel weer te achterhalen. Het zal wat aanpassingen in het theme vergen om te zorgen dat je per gebruikersgroep een eigen menu kunt laten zien. Ik vrees dat het voor een beginner dan wellicht ook te ingewikkeld wordt. Dit is ook niet iets wat zo even gemaakt kan worden. Als je me verdere gegevens mailt kan ik wel een offerte voor je maken met een inschatting van de tijd en de daarbij behorende kosten.

     Karin

     • Ik zie dat het een post is van 2013, maar omdat ik precies dezelfde vraag had en nergens een concrete oplossing kon vinden, ben ik gaan puzzelen.

      Voor een bruiloftwebsite was de wens om ingelogde gebruikers een verschillend menu te laten zien. Er moest onderscheid gemaakt worden tussen:
      – Daggasten
      – Gasten die de ceremonie en receptie bijwonen
      – Avondgasten.

      Het is mogelijk met de volgende combinatie van plugins:
      – My Private site (David Gewirtz)
      – Members (Justin Tadlock)
      – If menu ( Layered)

      en optioneel
      – Pressapps login & acces) (kost 20 dollar)

      Met “My Private Site” maak je de gehele website onzichtbaar voor mensen die niet zijn ingelogd als gebruiker. Schakel de optie om lid te worden UIT om te voorkomen dat iedereen zich aan kan melden.

      Met pressapps login & acces maak je een gepersonaliseerd loginscherm. Dit ziet er fraai uit, maar is niet noodzakelijk voor een correcte werking van het systeem. Dit is de enige betaalde plugin (20 dollar), je kunt deze ook achterwege laten.

      Bij de plugin “Members” kun je aangeven welke rol een editor, author of contributor heeft. Schakel bij roles alle vinkjes uit om te voorkomen dat gebruikers die deze rol krijgen wijzigingen aan kunnen brengen in het wp-admin gedeelte. Je blokkeert hiermee de toegang tot wp-admin voor bovengenoemde rollen. (Als beheerder heb je nog wel toegang!)

      Dan maak je 3 gebruikers aan, ieder met een aparte rol.
      voor de bruiloftsite maakte ik 3 gebruikers aan:
      De daggasten worden “editor”
      De receptiegasten worden “author”
      De avondgasten worden “contributor”

      Bij If menu kun je per menu-item aangeven wanneer deze zichtbaar is.
      Bijvoorbeeld:
      “Feest”
      Show if: User is admistrator
      or
      Show if: User is editor
      or
      Show if User is contributor

      Per menu item geef je aan wanneer je deze zichtbaar wil maken. Geef je geen specifieke wensen aan, dan is het item altijd zichtbaar.

      Het is even puzzelen, maar uiteindelijk geeft dit een goed werkend resultaat.

     • Dank je wel voor deze waardevolle toevoeging. Hoe verder in de tijd, hoe meer mogelijkheden. Er komen steeds meer plugins (of zelfs themes) met veel mogelijkheden. Het is met members ook mogelijk om eigen Rollen te maken. Zo kunnen alle gebruikers gewoon subscriber zijn (dus geen schrijfrechten) maar maak je een rol daggast, receptiegast en avondgast aan gebaseerd op subscriber. En daar kun je dan weer mee verder werken. Een editor heeft in de backend natuurlijk ook meer rechten en dat wil je natuurlijk niet.

 11. Ik ben een nieuwe site aan het maken voor recepten. Dit is de eerste keer dat ik WordPress gebruik, ik heb wel al ervaring met Joomla. Ik wil dat mensen inloggen en dan zelf een recept kunnen toevoegen. Ik heb diverse varianten gevonden om in te loggen, dat is niet het probleem. Ik wil echter niet dat de author (zo heten de ingelogde gebruikers) op het dashboard komt en daar maar uit moet vinden hoe hij een artikel aan moet maken. Het zou ideaal zijn als je na het inloggen gelijk in het bericht komt die ze zelf moeten maken. Is hier iets voor?

  • Er zijn hier vast wel meerdere mogelijkheden voor. Zelf heb ik zoiets al een keer gedaan met de formulieren plugin Gravity Forms. Hiermee kun je velden maken die mensen aan de voorkant kunnen invullen en die dan geplaatst worden als bericht in een bepaalde categorie. Op zich hoef je hier dan niet eens voor in te loggen. Mensen vullen het formulier in, geven hun mailadres en het bericht komt dan ter moderatie binnen. Nadat jij het hebt goedgekeurd kan het bericht daadwerkelijk geplaatst worden. Gravity Forms is echter niet een gratis plugin, maar ik heb nog nooit spijt gehad van deze aanschaf. Maar zoals ik al aangaf.. er zijn vast meerdere mogelijkheden. Google eens op front-end publishing WordPress.

 12. Hoi Karin,
  ik zoek eigenlijk een plugin waarmee ik bepaalde delen van één pagina alleen voor ingelogden zichtbaar kan maken. Enig idee?
  Dankjewel!

  • Ik weet niet of er een plugin is voor het wel/niet tonen van delen van een pagina. Je kunt wel werken met css code display:none gekoppeld aan een class van die stukken tekst, gecombineerd met een bodyclass die toont of je wel of niet bent ingelogd. Maar in de bron blijven deze stukken tekst wel staan en ook google kan ze gewoon lezen. Ik zou dan wellicht kiezen voor 2 pagina’s en niet ingelogde mensen de ene pagina laten zien en mensen die zijn ingelogd de andere.

   • Hey Hallo,

    Toevallig loop ik ook met deze vraag. Ik ben ook benieuwd of ik het zo voor elkaar kan boxen dat ik iemand een rol geef dat hij echter maar een pagina ( zijn eigen ) kan bewerken.

    Terug komend op de vraag van of je delen van een pagina kan afschermen? Het schijnt wel te kunnen via shortcodes? Echter kan ik nergens maar dan ook nergens de shortcodes terug vinden.

 13. Dag,
  De website heb ik gebouwd, delen ervan afgeschermd, wp member erop staan, aangegeven welke velden er ingevuld moeten worden om je te registreren, maar hoe krijg ik het registratie formulier op de pagina registratie?
  Dit is een publieke pagina waarbij mensen die dat willen zich kunnen registreren?
  Gr Frans

 14. Hallo,
  Na wat zoeken over het spontaan niet meer zichtbaar zijn van de prive pagina’s voor leden, kwam ik op deze site uit, door de plugin members toe te voegen, is dat probleem opgelost. Nu las ik in dit zelfde stuk, over de Simple Sidebar, alleen welke geadviseerd wordt, om het menu welke alleen voor de leden toegankelijk is, te verbergen tot na inloggen, werkt niet met de wp 3.9.2. Echter lijkt me dit idee een prima oplossing, zodat niet leden niet zien welke pagina’s er zichtbaar zijn voor de leden, al is dat alleen de titel van de pagina. Heeft een van jullie een plugin die wel voor deze wp versie beschikbaar is ? Of een andere manier om dit op te lossen,ipv een pagina aan te maken en daar alle linkjes in te hangen.
  Al vast bedankt.
  Gr, Jolanda

   • Hoi Karin,
    helaas niet, deze melding krijg ik te zien als ik de plugin wil activeren.
    “Sorry, you cannot run Simple Sidebars without WordPress 3.6 and Genesis 2.0.0, or greater.”

    • Heb je wel genesis als basistheme dan, want als je wel op WordPress 3.9.2 zit dan kan ik alleen maar concluderen dat je dan geen Genesis theme hebt draaien

     • Hoi Karin,

      Nee ik heb de Twenty Thirteen als thema draaien. Maar dan weet ik hoe of wat. Dat haalde ik niet uit de tekst, dat deze plugin alleen werkzaam is, met een Genesis thema.
      In ieder geval bedankt voor je input, mocht er nog ergens een plugin zijn, die wel met andere thema’s werkzaam is, hou ik mij aanbevolen.

      groetjes Jolanda

 15. Als je geen genesis theme hebt draaien kan een alternatief de Display Widgets plugin zijn. Hiermee maak je geen extra sidebar aan maar kun je per widget eventueel aangeven op welke pagina (‘s) hij wel of niet getoond mag worden. De widgets kent meerdere instellingen. Tonen op alle pagina’s behalve…. Nergens tonen behalve…. en voor iedereen of alleen ingelogde gebruikers.

 16. Interessant stuk! En net wat ik zoek voor een site welke ik moet maken.
  Ik heb de plugin geintalleerd en gebruikers aangemaakt, alleen; hoe krijg ik zo’n scherm te voorschijn waar men kan inloggen? Alvast hartelijk dank!

  • Je hebt bij de plugin de optie om een widget te maken in de sidebar om in te loggen. Daarnaast kun je ook via php code een inlogblok op een pagina zetten. Maar handigst is gewoon gebruik te maken van de login widget

 17. Dag Karin,
  Is het met members ook mogelijk om via rollen een van de leden toegang te geven om een pagina te editen die wel voor het publiek zichtbaar moet zijn?

  • ja hoor, dit zou moeten kunnen. Het hoeft trouwens niet eens met members. Als het om een specifieke gebruiker gaat zou je die auteur van die pagina kunnen maken. Een rol als schrijver is dan voldoende. Schrijvers mogen hun eigen berichten en pagina’s bewerken, maar niet de pagina’s van iemand met hetzelfde of hoger niveau. Dus als schrijver mogen ze niet jouw pagina’s bewerken als jij de beheerder bent.

 18. Hallo Karin,

  Ook ik heb een vraag. Ik ben bezig met een website met twee doelgroepen dus twee verschillende rollen voor inloggen. Die heb ik ondervangen door jouw bericht 🙂 Maar nu is het zo dat aan allebei de rollen een betaalmogelijkheid gekoppeld moet worden. En je raadt het al… verschillende bedragen die afgerekend moeten worden. Hoe kan ik dit inregelen?

  Een tweede vraag is: hoe kan ik het mogelijk maken dat voor elk te plaatsen bericht opnieuw betaald moet worden?

  Ik hoor het graag.

  Groeten,
  Esmeralda

 19. Hallo Karin,
  Ik ben nieuw met WP, mijn site door iemand laten maken, maar wil nu alles zelf doen 😉
  Graag zou ik foto`s achter een login pagina willen zetten, met voor ieder een persoonlijke login en ww.
  Op de pagina wil ik foto`s gesorteerd archiveren.
  Hoe kan ik dat doen, ruimte heb ik nog voldoende.

  Ben benieuwd naar je reactie, bv dank.
  Gr, Ida

  • Er zijn hier verschillende opties voor. Met de plugins Members kun je pagina’s afschermen voor niet ingelogde bezoekers. Mag elke andere gebruiker gewoon alles zien, of is het nog per gebruiker verschillend? Want dat is wel belangrijk. Anders maak je gewoon een deel van de website afgeschermd en geef je daar iedereen met een bepaalde role toegang toe. Als je nieuw bent met WP is dat best lastig allemaal. En het is ook wat te complex om dat hier even snel verder uit te leggen.

 20. Hallo Karin,
  Ik heb members geinstalleerd maar ik zie alleen de snelkoppeling naar de formulieren [swpm_login_form] bijvoorbeeld. Wat kan ik hieraan doen? Dit is hetzelfde bij het registratieformulier.

  Dank je wel alvast!

   • Hoi Karin, waar vind ik deze?
    Ik wil graag in een pagina (bijvoorbeeld mindfulnes zonder sidebar) in de pagina een login plaatsen die verwijst naar een andere pagina waar de ingelogde bezoeker meer info krijgt. Het betreft geen betaald membership.
    De website is gemaakt in het theme Juster. Misschien zegt je dat meer..?

    Ik hoor je graag!
    Groet Pauline

 21. vraag: als ik een inlogpagina heb, kan ik deze dan naar een andere pagina laten lopen?
  Hoe krijg ik als men heeft ingelogd een soort start pagina. Ik hoop dat iemand mij kan helpen

  • Dat kan, waarmee maak jij een inlogpagina? Bij sommige plugins zit een optie om een pagina te benoemen waar je heen moet als je bent ingelogd.

  • Ik gebruilk op 1 website de plugin sidebar login. Daar zit een optie in om een pagina in te stellen waar mensen op terecht moeten komen na inloggen.

 22. Hallo Karin, Een zeer uitgebreide behandeling van diverse vragen. Super dat doet me goed.
  Ik heb hier een paar suggesties opgedaan die ik zelf eerst wil gaan uitvogelen.
  Maar ik heb wel een vraag voor je, weet jij of het mogelijk is om Word documenten samen met een watermerk te plaatsen op een pagina?
  Ik struin het net al een tijdje af maar ik kan hier niks over vinden.
  Heb jij een suggestie hoe ik dat kan doen? of is dat niet mogelijk in WordPress?
  Hoor graag van je, Site is nog in ontwikkeling, is bijna zover dat hij online kan op wat kleinigheden nog na, en ik moet er nog een login voor leden maken die kunnen inloggen waar verslagen van bestuursvergaderingen enz op staan. Maar door deze vragen ga ik al eerst ergens op een filmpje kijken op youtybe.
  Met vriendelijke groet, Wim Kuiper

  • Geen idee eigenlijk, maar als het Worddocumenten zijn zou ik ze sowieso opslaan als PDF. Dan kan niemand dat zomaar aanpassen en eventueel plaatsen met een wachtwoord om te openen. Wellicht is het wel mogelijk om een Worddocument op te slaan als PDF en daar tegelijk een watermerk in te zetten. Maar dat is alles buiten WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *