WordPress Onderhoud: Meerdere websites beheren

ManageWP

Door de [intlink id=”808″ type=”page”]WordPress Onderhoud Abonnementen[/intlink] heb ik vele WordPress sites te onderhouden. Hoe meer het er worden, hoe lastiger het overzicht wordt. Tot een jaar geleden had ik een mooi document met alle inlog urls op mijn pc staan. Een jaar geleden kwam ManageWP op mijn pad. De eerste maanden waren gratis en kon je het uitproberen. Dat is natuurlijk gevaarlijk, want eenmaal het gemak van ManageWP ontdekken is niet meer terugwillen. Ik heb dan ook een abonnement genomen bij ManageWP. Vanuit één website al je WordPress websites beheren, vandaar kunnen inloggen op de backend van elke website en vanaf 1 plek direct kunnen zien waar een plugin of theme geupdate moet worden.Er zijn ook nog diverse versie. Er is een basisversie, waarin je de updates kunt regelen, de spamcomments en de revisions. Daarnaast kun je in één klap op meerdere websites plugins installeren, activeren, deactiveren of verwijderen. De uitgebreide versie kun je ook nog backuppen, je google-analytics van meerdere website bekijken, websites klonen en nog veel meer. Voorlopig is de basisversie voor mij voldoende.

InfiniteWP

Een paar maanden geleden kwam ik op het spoor van InfiniteWP. Het lijkt op ManageWP, met dat eerste belangrijke verschil, dat je het op je eigen server installeert. Daarnaast is het script gratis. Er zijn nog allerlei extra functionaliteiten bij te verkrijgen (niet gratis). Natuurlijk wil ik dit ook uitproberen. Ik heb het op mijn server geinstalleerd en diverse website aan dit systeem toegevoegd. De basis is het zelfde als ManageWP. Je krijgt een overzicht van alle updates (WordPress, Plugins en themes) en je kunt per site, per plugin of per stuk upgraden. Ook bij InfiniteWP kun je vanuit het beheersysteem direct naar het dashboard van een website (zowel inladen in infinite WP als openen in een nieuw venster). In deze zin is het erg vergelijkbaar met ManageWP. Een kleine controle leert ook dat het nauwelijks iets vraagt van je server.

Keuze

Een groot voordeel van InfiniteWP vind ik dat het voor mij gratis is. Ik gebruik het voornamelijk voor het monitoren van de updates van themes en plugins en voor het gemak om via één inlog naar de backend van alle te onderhouden website kan gaan. Toch heb ik vandaag een keuze moeten maken tussen beide systemen en is de keuze op ManageWP gevallen. Ik moest een keuze maken omdat de plugin die je op elke site moet installeren om de connectie te maken van InfiniteWP zorgt dat ManageWP niet goed werkt. Nu had ik ook voor InfiniteWP kunnen kiezen, maar daar miste toch voor mij wat belangrijke opties die wél in de basisversie van ManageWP zitten. En dit zijn mede de opties die ik belangrijk genoeg vind om voor ManageWP te betalen. Deze belangrijke opties zijn beheren van Themes en Plugins. Pas zocht ik waar ik een bepaalde plugin had geinstalleerd en via een paar zoektermen had ik zo de site te pakken waarop deze plugin draaide. Verder heb ik via ManageWP zicht op de spamberichten en de revisies. Dingen die wellicht later ook aan InfiniteWP worden toegevoegd. Ik hou InfiniteWP in de gaten, maar voorlopig blijf ik dus bij een betaalde beheeroptie: ManageWP.

2 reacties

 1. Hi Karin,

  N.a.v. jouw artikel ben ik eens even in de InfiniteWP website gedoken. Even rondkijken op een forum geeft vaak wel een aardig idee van de issues en de mate en snelheid waarmee een bedrijf reageert op problemen en vragen van gebruikers. Uiteraard kom je dan vooral de dingen tegen die niet goed gaan.
  De belofte van zo’n programma is groot, zeker als je steeds meer WordPress sites aan het onderhouden bent (ja hier dus ook 🙂 Maar het roept ook vragen op. Zoals: wat gebeurt er met al die gevoelige informatie die je invoert (toegangsgegevens voor database en ftp)? Hoe en waar worden die bewaard en verzonden? Wat voor toegang krijgt zo’n bedrijf als InfiniteWP of ManageWP tot die gegevens? Kunnen ze alles zien? Natuurlijk, dat geldt ook voor een hostingbedrijf of een webbouwer, dat die over veel gevoelige gegevens van klanten beschikken. En natuurlijk is dat ook een kwestie van vertrouwen. Maar toch voelt het niet helemaal goed dat een bedrijf in de VS over alle gegevens van mijn WordPress sites kan beschikken.

  Hoe kijk jij daar tegenaan? En weet jij hoe de security is geregeld bij ManageWP?

  Hartelijke groet,
  Erik de Vries
  WP Webbouw

  • Hoi Erik,

   Leuke vraag. InfiniteWP staat natuurlijk op je eigen server, daar heb jij alleen toegang toe. Natuurlijk zouden ze iets ingebouwd kunnen hebben waarmee ze zouden kunnen inbreken, maar dat kan elke pluginbouwer natuurlijk doen. Wat dat aangaat denk ik dat je zeker bij InfiniteWP het allemaal redelijk in de hand hebt. Daarnaast voeg je per site alleen de gebruikersnaam in. Middels een plugin die je op elke site zet, regel je het contact. Dus geen ftp gegevens en geen databse gegevens. Via InfiniteWP en ManageWP deel je eigenlijk alleen je admin account via een plugin op de site die je wilt managen. Dus ik ga er vanuit dat ze niet meer zien dan iemand die als beheerder is ingelogd. Maar helemaal zeker weet je dat natuurlijk nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *