WordPress Mediabibliotheek

Eén afbeelding in meer galleries

In aansluiting op mijn vorige post over het [intlink id=”1223″ type=”post”]meerdere keren gebruiken van een afbeelding in verschillende WordPress galleries[/intlink] heb ik nog een plugin gevonden. Probleem van WordPress is namelijk dat hij een afbeelding koppelt aan een post. Door deze koppeling kan de afbeelding alleen bij die post in een gallery geplaatst worden. Een afbeelding kan wel in meerdere posts geplaatst worden, maar hij kan maar in eén gallery zitten. Tenzij je daar wat hulp bij gebruikt van een plugin. In het vorige bericht vertelde ik over de image duplicator. Zonder het afbeeldingsbestand te verdubbelen, maakt deze plugin een kopie van de afbeelding  en kun je deze kopie weer gebruiken in een volgende gallery. Nadeel van deze plugin was, zoals ik vertelde, dat hij deze kopie wel in de mediabibliotheek zette. Heb je een afbeelding in meerdere galleries nodig, dan krijg je hem ook meerdere keren in de mediabibliotheek te zien. Alleen op de server staat de afbeelding maar één maal, wat daar in ieder geval ruimte bespaart. Maar ik vond nog een tweede plugin.

WordPress Media Library Plugin

WordPress Media Library - een schermafdruk van het uitklapmenu

Deze plugin, de WordPress Media Library plugin, voegt wat extra’s toe aan de mediabibliotheek. Eén van die dingen is een extra uitklapmenu waarmee je een afbeelding kunt koppelen aan meerdere posts (bericht, custom posttype, page enz). Dit kun je doen vanaf de media bibliotheek. Via Attach to a Post kun je de afbeelding koppelen aan één of meer berichten. Je vinkt de afbeeldingen aan die je aan een bepaalde post wilt koppelen en klikt in het menu op Attach to post. In het volgende scherm zoek je de post op waar de afbeelding(en) aan gekoppeld moet(en) worden en selecteert het juiste bericht.WordPress Media Library - uitleg over koppelen afbeelding aan post

Via deze koppeling komen de afbeelding bij die berichten in de gallery te staan. Voordeel ten opzichte van de andere plugin is dat de afbeelding maar één keer in de mediabibliotheek komt te staan. De post waar de afbeelding als laatste aan gekoppeld is, is in het overzicht te zien.

Meer mogelijkheden voor verder onderzoek

De plugin kent nog veel meer mogelijkheden, die ik op dit moment nog niet allemaal nader heb bekeken. Op dit moment ging mijn aandacht uit naar het gebruik van bestaande afbeeldingen in de mediabibliotheek in meerdere postgalleries. Ik heb even getest in mijn testwinkel, waar de afbeeldingen allemaal netjes onder de uitgelichte afbeelding van het product kwamen te staan.

Te vroeg gejuicht

Het leek al te mooi om waar te zijn. Maar een bericht op Twitter geeft aan dat het nog niet helemaal ideaal is. Zodra je afbeeldingen toevoegt aan een bericht (attacht) dan worden ze als attachment bij een ander bericht weer weggehaald.
Het blijft dus nog even zoeken naar de plugin waarmee een afbeelding wel als attachment aan meerdere berichten gekoppeld kan worden. De plugin waar ik eerder of schreef (image duplicator) kan dit dus wel. Deze plugin, ondanks de beschrijving, kan dat dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *