WordPress database opschonen en optimaliseren

Mijn server begon wat vol te lopen en voordat ik ruimte bij wilde kopen ben ik toch eerst maar eens op onderzoek uitgegaan. Het bleek dat mijn backup schijf behoorlijk wat ruimte in nam.. Nu staan daar van alle WordPress websites die ik onderhoud heb, de backups van de databases. Van elke website blijven er 14 bewaard. Op zich niet zo’n probleem, maar wel als sommige databases opeens groot zijn geworden terwijl het aantal berichten op de website niet echt ontzettend groot is. Tijd voor dieper onderzoek. Het bleek dat de options tabel (wp_options – bij standaard instellingen) meer dan 4000 rijen groot was en ook de tabel wp_commentmeta was enorm. In de wp_options stonden vooral veel rijen met _transients en in de wp_commentmeta waren de meeste rijen gevuld met “iets” van Akismet. Klein onderzoek op google gaf al aan dat ik niet de enige was met een exploderende database door de history van Akismet en ook _transients waren geen onbekenden. Alles is op te ruimen via PHPMyAdmin, maar dat is meer voor de meer geoefende gebruiker. Ik ben dus op zoek gegaan naar een plugin om dit op te lossen, want veel sites in onderhoud betekent dan ook even zovele keren inloggen in phpmyadmin en dus ook alle inlogs onthouden 😉Ik vond twee plugins, die helaas net is verschilden op het cruciale punt. Ze is er WP optimize – die de database opruimt, optimaliseert en dat eventueel op gezette tijden doet. WP-optimize haalt de _transients weg, maar doet helaas niets met de Akismet geschiedenis. Een tweede plugin die ik vond, doet dat wel. Dit is WP Clean UP. Deze overlapt dus veel met WP optimize, maar haalt ook alle history uit de wp_commentmeta. Met beide plugins kun je de database daarna optimaliseren. Na een goede opschoonbeurt ging de grootte van mijn database van 60mb terug naar 1,4mb. Een heel verschil is er dus te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *