Widgets en Sidebars

De meeste WordPress websites maken gebruik van één of meer sidebars of widget areas.  Hierin kun je allerlei widgets slepen. Standaard heeft WordPress 1 of 2 sidebars die op elke pagina hetzelfde zijn. Maar je kunt daarin natuurlijk ook varieren. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Zelf maak ik gebruik van Genesis als basis voor mijn thema’s. Deze heeft een aantal leuke mogelijkheden. Zo kent Genesis de mogelijkheid om per pagina, categorie of bericht te bepalen welke layout je wilt. Wil je één, twee of geen sidebars en hoe is de positie van die sidebars tov het content gedeelte. Maar naast het kunnen bepalen hoeveel sidebars je wilt en waar ze staan, wil je wellicht ook per pagina variatie in de sidebar aanbrengen. Dat kan op verschillende manieren. Ik geef ze hieronder aan.

Genesis Simple Sidebars

Genesis Simple Sidebars is een plugin voor Genesis van StudioPress. Met deze plugin kan ik op een makkelijke manier extra sidebars aanmaken. Per pagina, bericht, taxononie of categorie kan ik bepalen welke sidebar ik wil tonen. De plugin maakt daar voor gebruik van de plaatsen van de primaire en secondaire sidebar. Ik kan de default sidebars gebruiken of op de locatie van de default sidebar een eigen sidebar oproepen. Zo kan ik voor elke pagina bepalen welke sidebar ik wil laten zien

Display Widgets en Widget Logic

Maar het kan ook dat ik de meeste pagina’s dezelfde widgets wil hebben, maar dat de variatie in slechts 1 widget zit. Dan kan ik gebruik maken van de plugin Display Widgets. Ik kan dan in één sidebar meerdere verschillende widgets neerzetten en per widget dan aangeven op welke pagina deze moet verschijnen. ZO voorkomen je dat je voor het varieren van 1 widget wellicht heel veel sidebars gaat aanmaken met veel dezelfde widgets op eentje na.

Een andere optie voor de Display widgets plugin is de Widget Logic Plugin, maar die vraagt wat meer technische kennis.

Custom Field Widget

Een derde optie, die meer in de richting van de Display Widgets gaat, is de custom field widget of de featured image widget. Deze beide widgets kun je in een sidebar slepen. De inhoud wordt echter bepaald door de inhoud van een custom field (extra veld) of de uitgelichte afbeelding. Deze geef je aan bij Bewerk Pagina.

Meer mogelijkheden

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om te varieren. Ik ben wel benieuwd naar opties van andere mensen. WordPress plugins voor mensen die niet met Genesis werken maar die wel hetzelfde kunnen als Genesis Simple Sidebars. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de opties om via functions.php en diversie pagina sjablonen variatie aan te brengen. Ik ben hier echter uit gegaan van wat meer gebruikersvriendelijke manieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *