Websites maken met WordPress

websites-maken-met-WordPressRegelmatig krijg ik vragen binnen over WordPress boeken. Wat is nu een goed boek om te kopen om met WordPress te leren werken? Er zijn veel boeken en er zijn dus ook veel verschillende boeken. Daarnaast ontwikkelt WordPress nog steeds en zijn boeken ook wat eerder verouderd. Nu zal de kern van WordPress niet zo snel helemaal wijzigen en zijn de basisdingen binnen WordPress nog redelijk hetzelfde. Ik zal daarom zo af en toe een boek noemen. Om te starten met Websites maken met WordPress van Visual Steps. De naam van de uitgever zegt in deze al genoeg. Deze boeken behandelen een programma altijd met veel screenshots en plaatjes… zichtbare stappen – visual steps. Zo ook dit boek over WordPress. Het is echt een basisgids voor de beginnende tot half gevorderde gebruiker. Het start met de installeren van WordPress, kiezen van een theme, werken met plugins en widgets en natuurlijk, het grootste deel, het vullen van de website met content. Dit alles in duidelijke stappen met veel afbeeldingen.

Wil je echter veel aanpassen in het theme en deze geheel naar je eigen hand zetten, of zelf een theme gaan bouwen, dan is dit boek te beperkt.

Websites maken met WordPress van Visual Steps kost € 22,95 en is o.a te koop bij Bol.com

4 reacties

 1. Hallo Karin,

  Ik ben in 1996 begonnen met het maken van mijn web-site, in HTML, en in de loop der tijd is die behoorlijk uitgebreid geraakt. Nu biedt HTML (althans zoals ik het gebruik) waarschijnlijk minder mogelijkheden dan WORDpress. Ik wil me nl. op het gebied van internetmarketing gaan begeven. Dat kan met WORDpress en de plug-in Mailchimp om optin pagina’s te maken. Is het mogelijk, om HTML “bladzijden” van mijn web-site om te zetten naar WordPress? Is een gecombineerde site mogelijk, met zowel HTM als WordPress? In dat geval zou ik de web-site stukje bij beetje omzetten.
  Ik heb nergens kunnen vinden of het programma WORDpress gratis is, of niet. En zo nee, hoeveel het dan kost. Eénmalig of maandelijks? En ik heb ook niet echt begrepen wanneer Mailchimp gratis is. Alleen in geval van het opbouwen van een e-maillijst tot 2000 contacten? Of ook bij 10 e-maillijsten van 200 contacten? En hoe zit het dan met de auto responder? Ik begrijp die tariefstructuur niet erg. Een ander programma voor optins en autoresponding is aweber, dat zou 19 dollar per maand kosten. Maar meer info heb ik niet kunnen vinden daarover. Is het te gebruiken in combinatie met WordPress? Wat is de minimum tijdsduur van een abonnement. Graag wat tips, doorverwijzingen, etc.
  Bij voorbaat bedankt.

  Hans

  • Beste Hans,

   Allereerst: voor alle vragen over Mailchimp wil ik je toch verwijzen naar MailChimp zelf. Zij kunnen je daar goed over antwoorden.
   MailChimp en WordPress gaan goed samen. Eigenlijk draait daarbij alles binnen MailChimp. Daar maak je code aan voor een inschrijfveld op je WordPress website en de rest gebeurt allemaal op de website van MailChimp.
   Voor zover ik weet gaat het over het het maximaal aantal contacten dat je hebt in het gratis account (dus maakt niet uit in hoeveel mailinglijsten) – maar totaal dus ik dacht inderdaad 2000 inschrijvingen.
   Daarnaast is er een restrictie aan het aantal mails wat je dan maandelijks kunt verzenden.

   Verder is WordPress gratis, in die zin dat je het pakket gratis kunt downloaden en op een eigen server kunt installeren en gebruiken. Deze server moet daar natuurlijk wel goed op zijn ingericht. (juiste PHP versie, MySQL database). Kosten komen wel voor eventuele ondersteuning, de bouw van de website, het maken van een theme op maat enz. DWZ als je dit zou willen uitbesteden. Daarnaast heb je nog het onderhoud, wat je zelf kunt doen of kunt uitbesteden. Verder zijn niet alle plugins (uitbreidingen) gratis.

   Het is niet raadzaam om WordPress en HTML te combineren, maar het is wel mogelijk. Je WordPress theme zou dan exact hetzelfde moeten zijn als je huidige website en je zou in zowel het WOrdPress deel als je HTML deel moeten gaan spelen met het menu. Maar nogmaals, ik vind het geen aanrader. Ik zou eerder adviseren om WordPress in eerste instantie in een subdirectory te installeren. Op dit plek alle pagina’s vanuit HTML naar WordPress te kopieren en pas al je klaar bent de WordPress website vanuit de root van je domein laten draaien en daarmee je oude site uit de lucht laten halen.

   Voor meer informatie: mail me of vul het contactformulier in.

   Hartelijke groet

   Karin

 2. Hallo Karin,

  Bedankt voor je snelle antwoord.
  Wat zijn de exacte eisen die aan de server gesteld worden. Je schrijft over juiste PHP versie en MySQL database. Ik woon in Slowakije, en mijn huidige web-site draait onder een Slowaakse server. Ik zou navraag moeten doen, wat voor specs ze daar hebben.
  Mbt mailchimp zal ik met hen contact opnemen.
  Wat is eigenlijk een “theme” (thema, onderwerp)? Ik kwam het woord tegen in je boekbespreking, maar ik kan het niet plaatsen. Waarom is het moeilijk (c.q. waarom staat er niet beschreven in het boek) hoe je een theme kunt wijzigen, c.q. er veel in wilt wijzigen? Is het dan een soort sjabloon of zo?
  Draait WORDpress ook onder Linux? En als je bezig bent met je web-site te bouwen, ben je dan steeds online, of gebeurt dat off-line, net als bij het schrijven van HTML.

  Alvast weer bedankt voor je antwoorden.

  Hans

  • Hallo Hans,

   De minimum eisen voor WordPress vind je hier: http://wordpress.org/about/requirements/. Het is mogelijk via mij te hosten als jouw provider niet aan de juiste eisen voldoet.
   Een theme is een template. WordPress kun je zien als het systeem wat zorgt dat tekst en beeld online komen en het theme/thema/template zorgt dat de website zijn eigen uiterlijk krijgt. Je zou het inderdaad ook een soort sjabloon kunnen noemen. Het is, met de juiste kennis, mogelijk om een theme aan te passen, maar er zijn heel veel verschillende themes, met verschillende instellingen dat het lastig is om daar een algemeen boek over te schrijven. Om een theme aan te kunnen passen heb je iig kennis nodig van php, html en css, waarbij vooral css belangrijk is. PHP en html vooral als je meer wilt veranderen dan tekstkleuren, maten van blokken, fontgrootte enz enz. Daarnaast gaan veel boeken er vanuit dat je niet veel in het theme wilt aanpassen en gaan ze meer in op de plugins en de vele mogelijkheden die WordPress biedt.

   WordPress draait prima onder linux. Het is namelijk een webbased script daarom platform onafhankelijk. Je werkt erin via je browser en je bent dus inderdaad altijd online bezig, hoewel het ook mogelijk is om een soort van server op je computer te installeren en lokaal aan de website te werken of gebruik te maken van een portable WordPress installatie als InstantWP.com. Je werkt dan eerst offline en verhuist later de website naar je online webserver.

   Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *