Tweetalige website

Een opdrachtgever wil graag een tweetalige website met WordPress als CMS. Dat is even uitzoeken, want hoe zorg je nu dat je zo simpel mogelijk een tweetalige website kunt opzetten. Ik begin met de Nederlanse voor de opbouw en ga dan zoeken hoe ik die tweetalig kan maken. Ga ik met allerlei verschillende sjablonen werken waarin een engelse sidebar of een nederlandse sidebar wordt opgeroepen en hoe ga ik dat dan doen?

Mijn blik valt op de wordpress NAVT plugin waarmee je makkelijk menu’s kan maken met een widget in de sidebar. Ik besluit het met deze plugin te gaan proberen. Ik begin met het maken van alle pagina’s en rubrieken in beide talen en maak wat berichten voor in de rubrieken. Daarna maak ik in NAVT twee menu’s aan, een Nederlands en een Engels en sleep daar de verschillende pagina’s en rubrieken heen. In de sidebar maak ik twee NAVT widgets met in de ene het Engelse menu en in de ander het Nederlandse. VIa het beheer van NAVT kan ik bepalen op welke pagina’s het menu wel of niet moet verschijnen. Dus dat lijkt duidelijk. Behalve dat je daar kunt kiezen tussen wel/niet verschijnen op de pagina’s of bij de posts. Er is geen mogelijkheid om daar voor rubrieken te kiezen. Hierdoor komen de menu’s beide op de pagina’s van de rubrieken terecht.
Na wat hulp van wat WOW dames heb ik nu pagina’s aangemaakt die de posts per rubriek laten zien. Na de code voor de content div is daar nu de regel <?php query_post (‘cat=4’); ?> toegevoegd, waarbij 4 een nummer is die kan varieren. Ik maak voor elke rubriek een aparte paginasjabloon aan. En daarna voor elke rubriek met die sjabloon een wordpress pagina. In NAVT regel ik het wel/niet zichtbaar zijn van de menu’s en de boel werkt. Het enige wat niet schijnt te werken in deze setting is de lees verder tag, die je middels het knopje in de knoppenbar van de editor kan toevoegen.
Zoals hier dus even gebruikt. Om toch te voorkomen dat er grote lappen tekst op de pagina komen zet ik plaats van <?php the_content();?> <?php the_excerpt (); ?> neer met daaronder een lees verder link via:
<a href=”<?php the_permalink() ?>”> >> lees verder </a>

Het geheel werkt. Ik merk wel dat wordpress zelf de boel afkapt na een bepaald aantal tekens waardoor je midden in een zin opeens […] krijgt te zien. Maar je kunt het eerste deel ook zelf bepalen door dát deel wat je in beeld wilt krijgen op de overzichtspagina bij Samenvatting neer te zetten. Nog wat meer verfijnen en zorgen dat de engelse pagina’s ook daadwerkelijk helemaal engels zijn.

Voor de schrijver is het straks oppassen geblazen. Portfolio is tweetalig en gebruik ik als pagina voor beide menu’s. Maar de rubrieken zijn anders genoemd. Maar dat gaat vast allemaal wel lukken. Ik ben blij dat het helemaal werkzaam is, al is het nog niet helemaal perfect.

2 reacties

  1. Hey ik zoek ook een manier om een website tweetalig te maken, heb je niet het uiteindelijke resultaat van de tweetalige website?
    Ik ben benieuwd!
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *