Nieuwsbrief plugin

Een van mijn opdrachtgevers wilde graag een nieuwsbrief gaan versturen. Voor een andere opdrachtgever doe ik dat via Dreamweaver en daar dan Outlook briefpapier van maken. Maar daar verzorg ik de hele nieuwsbrief voor. Deze opdrachtgever wilde het graag zelf doen. De website is gemaakt in wordpress en ik kon mij niet voorstellen dat er niet ergens een plugin was waar je een mooie nieuwsbrief mee kon maken. Na wat zoeken ben ik terecht gekomen bij ShiftThis.net. De Nieuwsbriefplugin was niet gratis, maar de omschrijving klonk zo veelbelovend dat ik het er maar op gewaagd heb. De plugin biedt de mogelijkheid om mensen te laten aanmelden en afmelden en berichten van de webstie kunnen heel makkelijk in een nieuwsbrief verwerkt worden. Het is mogelijk om de abonnees in verschillende rubrieken te verdelen, zodat je naar verschillende groepen, verschillende nieuwsbrieven kunt versturen.Helaas is niet alles gejubel. Zo liep ik al gelijk tegen wat problemen op. In de berichten maken we gebruik van de more-tag om een bericht in twee stukken te verdelen op de homepage van de website. Deze more-tag werkt niet in de nieuwsbrief. Vreemd is dat de editor van de nieuwsbrief ook deze mogelijkheid biedt, maar ook daar werkt het niet. Omdat we toch niet de hele berichten in de nieuwsbrief willen zetten, kunnen we geen gebruik maken van de optie om berichten makkelijk toe te voegen, maar moeten we alle berichten handmatig toevoegen en de lees verder link zelf maken. Vragen naar de maker van de plugin levert helaas nog geen antwoord op.

Een ander lastig puntje is het gebruik van css. Niet alles wordt door Outlook goed begrepen. Zo maken we gebruik van een clear:all optie in een style om de align=left op te heffen. Dat werkt prima op de webversie van de nieuwsbrief, maar niet op de mailversie. Ook borders op de plaatjes in wit is niet te zien in Outlook, zodat daar de tekst gelijk tegen de afbeelding aankomt. Dit ligt niet alleen aan de plugin, maar mede ook aan hoe outlook (en vast ook andere mailprogramma’s) met css omgaan.

Een aantal dingen die de editor automatisch in de html zet wordt ook niet begrepen door Outlook. Zo maakt de editor voor het links lijnen van een plaatje een class aan, terwijl outlook alleen align=left begrijpt. DIt moet je dus allemaal in de code handmatig aanpassen. Wat op zich geen probleem is, maar wat handig zou zijn als het direct goed werd ingesteld.

Maar voor het afhandelen van de inschrijvingen is dit een prima plugin en de opdrachtgever is er tevreden mee. Het vergde wat meer uitleg over hoe de berichten opgemaakt moesten worden, maar gelukkig is zij daar best wel handig in. De eerste nieuwsbrief heb ik ondertussen binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *