Als je al lang met WordPress werkt kun je een nieuwe functionaliteit makkelijk over het hoofd zien. Voor een bestaande klant heb ik de website omgezet naar WordPress en zij is er druk mee aan de gang. Ze belt voor wat vragen en geeft aan dat ze een aantal dingen al gevonden heeft, zoals hoe je kunt linken naar een andere pagina binnen de website. Nu heb ik daar de RB Internal Links plugin geinstalleerd en ik vond het knap dat ze die zo snel had uitgevogeld. Alleen raar dat ze naast de knop voor intern links niet de gootsteen had zitten, maar rechts uitlijnen. Bleek dat ze interne links maakte via de linkknop. Een nieuwtje wat dus kennelijk in WordPress is geslopen zonder dat ik het in de gaten had. Kan hiermee de RB Internal links plugin nu weg? Ja en Nee.Heb je een website met een paar pagina’s dan voldoet de ingebouwde mogelijkheid van WordPress goed. Heb je echter een uitgebreide weblog met veel rubrieken en veel berichten dan is de RB Internal Links plugin toch veel meer een aanrader. De ingebouwde optie biedt een lijst met pagina’s en berichten waar je naar toe kunt linken. Scrollen dus en als je de titel weet of een kernwoord, kun je eventueel zoeken. De RB Internal Links plugin biedt meer mogelijkheden. Zo krijg je eerst de keuze voor een pagina, bericht, categorie, custom type of zoekwoord. Kies je bijvoorbeeld voor pagina krijg je een overzicht van alle hoofdpagina’s, daarna de subpagina’s tot je de gewenste pagina kunt kiezen. Zo ook voor berichten. Eerst de categorieën, daarna eventueel subcategorieën en dan de berichten. Je kunt sneller naar een pagina of post zoeken. Maar ook de optie om naar de zoekpagina van een bepaald zoekwoord te linken is een mooie mogelijkheid of naar het overzicht van een bepaalde categorie.

Conclusie: op een kleine website, met weinig pagina’s en berichten is de ingebouwde interne link optie van WordPress voldoende. Voor grotere websites is en blijft de RB Internal Links plugin toch echt een aanrader om interne links in op een pagina te maken

2 reacties

 1. Hoi
  ik ben bezig met het maken van een site via wordpress. (nog nooit eerder een site gemaakt dus alles is nog nieuw en uitvogelen) nu loop ik alleen vast op 1 punt.
  Ik wil onder 1 kopje in de menubalk verschillende items doorlinken.
  Bijvoorbeeld:
  Uit de menu balk klik ik aan, voor wie?

  Overgewicht
  ondervoeding
  Diabetes
  etc

  Wanneer je op 1 van deze items klikt moet er uitleg komen, wat is overgewicht, wat houdt het in etc in een nieuw tablet (zonder dat deze boven in de menubalk verschijnt.

  wie kan mij hierbij helpen?

  • Hoi Ans,

   Ik weet niet of het helemaal duidelijk is wat je bedoelt.
   Je hebt een WordPress website en daarin heb je verschillende pagina’s gemaakt, oa Voor wie, Overgewicht, Ondervoeding, Diabetes enz.
   Waarbij Voor wie een hoofdpagina is in het menu en de anderen subpagina’s die in een uitklapmenu verschijnen als je met je muis over Voor wie gaat komt er een submenu met de andere pagina’s. Is dat wat je bedoelt?
   Klik je bijvoorbeeld op Overgewicht, dan blijft het menu gewoon hetzelfde. Overgewicht komt niet in de hoofdmenubalk voor.
   Als eerste maak je alle pagina’s aan.
   Daarna ga je naar Weergave Menu’s en maak je een nieuw menu aan, bijvoorbeeld Hoofdmenu. Dan klik je in het blokje Pagina’s alle pagina’s aan die je in het menu wilt hebben.
   Ze verschijnen in willekeurige volgorde onder elkaar. Je kunt ze op volgorde slepen en als je ze iets naar rechts zet onder een andere pagina dan maak zet je ze in een submenu onder die pagina.
   De items die allemaal helemaal links staan, zie je in het hoofdmenu, alles wat wat meer naar rechts staat, zie je als je over een hoofdmenu-item gaat.
   Is het menu klaar dan kun je het opslaan en vervolgens wijs je het toe aan een locatie met het blokje linksboven… je hebt meestal een primaire en een secondaire plek. Dit is een beetje afhankelijk van het template wat je hebt gekozen.
   Hopelijk kun je zo verder.
   Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *