Instant WordPress op een USB stick

Als bouwer van WordPress websites loop ik vaak op tegen het probleem dat ik geen ruimte meer heb om even te testen. Elke keer weer een nieuwe installatie ergens in een subdomein zetten is lastig en ik heb wel testruimte op een WordPress Multisite om themes te ontwikkelen, maar daar loop ik wel eens tegen het probleem op dat een plugin niet goed werkt op een multisite installatie. En ja, dan kun je een eigen server opzetten, maar dan zit je weer met het aanmaken van databases enzo.

Nu ontdekte ik pas InstantWP. Het is wat het zegt… een instant WordPress: een map op je computer waar je WordPress in draait, met server en al. Je kunt het ook op een usb stick zetten en dan heb je een portable Instant WordPress. Ideaal. Je kunt zoveel mappen aanmaken als je zelf wilt, geen gedoe met het aanmaken van databases of wat dan ook. Eenmaal geinstalleerd open je WordPress in je browser en je kunt er alles mee wat je ook met een gewone installatie kan doen.

En ben je klaar… dan gooi je eventueel gewoon de hele map weg. En natuurlijk kun je wat je op je instantWP installatie hebt gemaakt makkelijk overzetten naar een gewone online installatie. Ik vind het de ideale oplossing voor een testomgeving.

4 reacties

 1. Uitstekende tip! Via google bij je terecht gekomen en direct aan de slag gegaan met instantWP. Nu is mijn site klaar, alleen wat nu? Er staat in je artikel dat je hem ook op een live server kunt overzetten, maar ik weet niet hoe. En instant zelf biedt alleen een mogelijkheid voor 27 dollar?

  Kun je helpen?

  • Ik heb het nooit uitgeprobeerd maar je zou kunnen kijken of je op instantWP duplicator plugin kunt installeren. Daarmee kun je een kopie van de website online zetten. Ik heb die plugin meerdere keren met goed succes ingezet, maar wel altijd van online gehoste website. Maar wellicht werkt het ook vanaf InstantWP. Vanaf InstantWP kun je alle WordPress mappen en bestanden online zetten en een export van de database in je online database importeren. Het enige wat je dan nog moet doen is een zoek en vervang in de database om de url van instantWP om te zetten in de URL van je online Website. Maar probeer eerst de duplicator.

 2. Hoi Karin,

  Ik heb nog een goede tip: begin meteen met een supergoede WordPress Host waarbij een testomgeving maken een fluitje van een vent is. En niet alleen het maken, maar ook het live zetten van een testsite gaat met 1 druk op de knop.

  Ik heb er zelf 5 jaar over gedaan om deze te vinden en meer dan 10 andere geprobeerd. Dus leer van mijn moeite en mijn fouten 🙂

  Deze host is zeker wat duurder maar bespaart je bakken met tijd en gedoe vanaf dag 1.

  Om maar te zwijgen van de snelheid die je krijgt en we weten allemaal dat dat steeds belangrijker wordt voor je SEO…

  Check hier het hele artikel: https://www.rijnweb.nl/beste-wordpress-hosting-nederland-2018/

  Het stuk voor testomgevingen begint hier: https://www.rijnweb.nl/beste-wordpress-hosting-nederland-2018/#testomgeving

  Hoop dat jij en/of je lezers er wat aan hebben!

  Groet,
  Olaf

  • Heb je het over echte WordPress hosting dan is er maar 1 in Nederland en dat is managed WP hosting van Ramon Fincken. Het rijtje wat jij noemt.. dat zou ik nooit WordPress hosters noemen. Ik zou er geen enkele website neerzetten. Ze hebben toevallig installatron op het pakket zitten waarmee je WordPress kunt installeren. Maar als ik al een klant krijg en die zegt dat de website bij Strato staat dan krijg ik al jeuk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *