HTTPS en WordPress zonder SSL certificaat

Ik merk dat er veel onduidelijkheid is over het toevoegen van https aan je website. Veel websites in Chrome worden als onveilig aangemerkt als er nog geen HTTPS op staat en dat wil je natuurlijk niet. En ik merk dat het dan opeens fout gaat. Ik krijg nu regelmatig namelijk een hulpvraag over https op een WordPress website.

SSL certificaat nodig voor https

Wat gebeurt er namelijk. Mensen zien dat hun website onveilig is, loggen in in hun WordPress website, en wijzigen het WordPress en home adres van http naar https en kunnen dan niet meer op hun website. Paniek… wat nu…? Wat mensen niet in de gaten hebben is dat een veilige website niet alleen het wijzigen is van http naar https, maar dat je dat alleen kunt doen als je een SSL certificaat hebt aangeschaft. Dit certificaat is een garantie dat de informatie via een beveiligde verbinding loopt. Pas als zo’n certificaat aan je website is gekoppeld kun je je adres wijzigen van http naar https. Zonder certificaat zal de browsers naar een niet bestaand adres gaan zoeken met gevolg dat je website niet meer bereikbaar is. En wat nu als je deze wijziging hebt aangebracht??

Website opeens onvindbaar

En dan denk je je website veilig te maken is hij offline. Gelukkig is dit op te lossen.

Er is een makkelijke oplossing die heel soms nog wil werken. Ga in de browser met je BACK knop terug naar de pagina waar je de instellingen hebt aangepast. Meestal lukt het niet meer, maar heel af en toe is het nog mogelijk naar die pagina terug te keren. Wijzig hier de adressen weer terug naar http en sla de pagina weer op. Als het goed is ben je nu weer online.

Maar de meeste keren lukt deze truc niet. Dan moet je de website weer goed zetten door in de database twee wijzigingen aan te brengen. Log in in PHPMyADMIN en ga naar de tabel wp_options (in plaats van wp_ kan er ook niets anders staan. afhankelijk van de installatie). Zoek in de tabel options naar home_url en site_url en wijzig deze in de tabel weer terug naar http. In de meeste gevallen is dat voldoende om je website weer online te krijgen. Weet je absoluut niet wat je nu moet doen en vind je het eng om zelf in de database aan de slag te gaan, neem dan contact met mij op en vul het [intlink id=”9375″ type=”page”]supportformulier[/intlink] in. Dan doe ik dat voor je.

SSL aanvragen

Om je website toch VEILIG te krijgen moet je nu contact opnemen met je hostingprovider en daar een SSL certificaat aanvragen. Biedt jouw provider dit niet aan, dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een provider die dit wel aanbiedt. Na het aanvragen van het certificaat en de melding van je provider dat je certificaat is geinstalleerd kun je binnen WordPress wel de home- en WordPress url aanpassen naar HTTPS. Daarna is het zaak om binnen je website alle interne links aan te passen naar https en te zorgen dat mensen die van buiten (bijv. via Google) je website bezoeken ook netjes worden doorgestuurd naar je https adres. Ook hier kan ik je natuurlijk bij helpen. Neem ook daarvoor gerust [intlink id=”9375″ type=”page”]contact[/intlink] met mij op.

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *