Help, mijn webruimte van mijn WordPress site loopt vol!

Bovenstaande kreet hoor ik regelmatig. Als reseller host ik meerdere WordPress websites en de meeste klanten zorgen zelf voor de content op de website. Tekst én plaatjes. En vaak zijn die foto’s leuk, zo van de camera geüpload naar de website. Dat is om meerdere redenen niet echt handig. Ten eerste zijn de foto’s van de huidige camera’s zo groot dat een volledige foto nooit op je scherm past. Daarnaast zijn deze foto’s vaak meer dan 3mb groot en soms wel 7 of 8mb. Een hele serie foto’s neemt dus al gauw heel veel ruimte in beslag. En dat voor iets wat WordPress eigenlijk niet gebruikt, want normaal gesproken maakt WordPress van elke afbeelding die je upload een kopie in een aangepast formaat, zoals thumbnail (150x150px), medium (300x300px) of large (1024x1024px). De originele foto’s zijn handig om eventueel nog te gebruiken om een nieuw formaat aan te maken, maar verder zijn ze eigenlijk overbodige balast op de server.

Nu heb ik zelf twee plugins gevonden die heel handig zijn. De eerste is Resize Image After Upload. Bij deze plugin stel je in wat voor maximale maten de foto’s mogen hebben en WordPress verkleind de geüploade foto naar dat formaat. De originele foto wordt niet op de server gezet.

De tweede plugins is eigenlijk voor website waar al heel wat foto’s op staan die al heel veel ruimte innemen. Dit is de Bulk Resize Media. Deze plugin kan al geüploade images die groter zijn dan een maximaal formaat wat je instelt opsporen en vervolgens verkleinen tot het maximaal opgegeven formaat. Je kunt instellen welke afbeeldingen hij moet verkleinen. Je hebt daarbij de opties voor afbeeldingen die in een pagina of bericht staan, afbeeldingen die zo naar de Media bibliotheek zijn geüpload en afbeeldingen die gebruikt worden als header, achtergrond, logo ed. Je kunt ze allemaal resizen, maar je kunt ook afbeeldingen dus uitsluiten van bulkresize. Daarnaast kun je nadat de plugin afbeeldingen groter dan de afmetingen die je hebt ingesteld heeft gevonden, per afbeeldingen nog aangeven of hij wel of niet geresized mag worden.

Ik heb de laatste plugin nu op een aantal sites gedraaid en al heel wat ruimte op mijn server kunnen winnen.

4 reacties

  1. Hoi Karin, ik ben semi-nieuw in de wereld van WordPress sites. Ik zoek een lightbox plug in die ik specifiek op 1 pagina kan toepassen of plaatjes kan uitsluiten van de lightbox. Ik had onlangs een plugin geinstalleerd maar die maakt gelijk van alle plaatjes een lightbox. Maar dat wil ik niet. Ik wil maar van een enkel plaatje een light box. Kan je me helpen?
    Alvast bedankt

    • Belangrijke vraag is even.. wat wil je met de plaatjes die geen lightbox moeten worden? Moet daar gewoon helemaal niets mee gebeuren? Want dan is het namelijk heel simpel. Zorg dat deze plaatjes nergens naar linken. Standaard laat WordPress de plaatjes linken naar het origineel van het plaatje, wat door lightbox dan wordt getoond. Wil je niets, dan geef je het plaatje geen link mee, dan gebeurt er ook niets.

  2. Als de foto s worden geresised, hoe staat het dan met de scherpte? BV bij Facebook zijn de foto’s dermate verkleind, dat ze vaak minder van kwaliteit worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *