Gravity Forms bestelformulier met btw

Via WordPress producten of diensten verkopen kan op meerdere manieren. Heb je echt veel producten, dan is een webshop handig. Wil je slechts één of enkele producten of diensten verkopen dan kan een bestelformulier met bijv Gravity Forms een goede oplossing zijn. Gravity Forms kent productvelden en er zijn verschillende betaalopties aan te koppelen, zoals betaling via iDeal, Paypal of gewoon incasso of overboeking. Het enige waar ik tegenaan liep is dat er bij die producten geen BTW oplossing zit. Een product heeft gewoon één prijs en Gravity Forms telt netjes de prijs van de  aangeschafte producten bij elkaar op en klaar. Geen optie om BTW te berekenen. Maar gelukkig is er een oplossing.

In het formulier heb je twee extra velden nodig. Een “nummer” veld. Hierin ga je het subtotaal berekenen. Dat is even geconcentreerd aan het werk gaan als je meerdere producten via het bestelformulier verkoopt. In het nummerveld zet je berekening aan en je maakt een formule waarbij je van elk product de prijs en aantal met elkaar vermendigvuldigt en daarna de producten bij elkaar optelt dus:

({product1 (Prijs):1.2}*{product1 (Aantal):1.3})+({product2 (Prijs):2.2}*{product2 (Aantal):2.3})+({product3 (Prijs):3.2}*{product3 (Aantal):3.3})

Dit kun je heel simpel in Gravity Forms doen via de “insert Merge Tags” binnen het nummerveld.

Sla nu het formulier op om het subtotaalvak te activeren

Je hebt nu het subtotaal wat nu nog gelijk is aan het totaal. Voor de berekening van de btw voegen we nog een productveld toe. Bij Veldsoort kiezen we voor Calculatie. Via Insert Merge Tags kiezen het veld Subtotaal

{Subtotaal}*0.21

(dit zijn een voorbeeldformules – je moet deze formules zelf samenstellen via de insert Merge Tags, voor de juiste benaming en veldnummering)

Omdat we voor de BTW een productveld hebben aangemaakt, wordt de btw netjes opgeteld bij het totaalbedrag.

Door deze velden in de notificatiemail naar de besteller te gebruiken kunnen we net BTW factuur samenstellen.

Wil je ook een bestelformulier op je website maken en heb je daarbij hulp nodig. Neem dan[intlink id=”458″ type=”page”]contact[/intlink] met me op. Ik help je graag.

3 reacties

  1. Dank je, Karin!
    Ik snapte niets van die berekeningen in GF, maar dankzij jouw stukje viel er een kwartje en nu is het me gelukt een tamelijk complex formulier te bouwen mét conditionele logica en een oplopende korting geleide het aantal deelnemers van een evenement…

  2. Dankjewel voor deze fijne tips! Ik heb me helemaal suf gezocht en video’s gekeken op zoek naar de oplossing. Tot ik hier bij jou uitkwam. 🙂 Ik heb het eindelijk voor elkaar… doet het voorbeeldformulier het wel, maar in de live versie wordt het subtotaal en btw bedrag niet zichtbaar. Heb jij daar een oplossing voor? Grtz, Linda

    • Dan zou ik er even nader naar moeten kijken. Ik weet wel dat de volgorde van de velden belangrijk is. Dus eerst alle producten en het berekeningsveld daaronder. Anders moet ik even meekijken. Je mag me altijd mailen. Je vindt het supportformulier onderaan de ondersteuningspagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *