Backup je WordPress site met BackWPup

De komende tijd zal ik regelmatig een plugin voor WordPress behandelen die ik op (bijna) alle websites installeer die ik aflever. Een backup plugin vind ik één van de belangrijkste plugins voor WordPress. Er kan zo makkelijk iets fout gaan en dan is het prettig als je een eerdere situatie kunt terug zetten. Nu host ik de meeste website op mijn eigen server bij Sohosted, waar ik een abonnement heb op de backupdienst. Maar het is ook prettig om in ieder geval ook zelf een backup van in ieder geval de database te hebben.

Mijn keuze: BackWPUp

Waarom heb ik voor BackWPup gekozen. Eén van de belangrijkste redenen is dat ik verschillende jobs kan aanmaken. Op elke website staat in ieder geval een job die dagelijks een backup van de database maakt en deze naar een speciaal daarvoor aangemaakt gmailadres stuurt. Deze backup is geautomatiseerd en daar hoef ik dus helemaal niets aan te doen. Omdat de backup naar een gmail adres wordt gestuurd (gmail omdat het redelijk veel opslag heeft) zijn de backups ten eerste geen belasting voor de server en ten tweede, mocht er iets met de server gebeuren, dan staan daar in ieder geval de backup niet op.
Een tweede job die ik aanmaak is de backup van de volledige website. Zodra een website is afgeleverd maak ik een backup van het geheel en bewaar deze lokaal op mijn computer. De job maakt verder niet automatisch een backup. Belangrijkste reden hiervoor: een volledige backup kan erg groot worden. Te groot om te versturen via de mail en te groot om een aantal van op de server te laten staan. Bij grote updates van WordPress gebruik ik deze job en ik leg uit aan de beheerder van de website hoe een backup gemaakt kan worden en op de eigen computer kan worden opgeslagen.
Naast het opslaan op de server of het versturen via de mail heeft BackWPup nog vele andere opslagmogelijkheden, zoals bijv. Dropbox. Wat heel handig kan zijn bij de backup van één of enkele websites.

Naast het maken van een volledige backup, of een backup van alleen de database kent de plugin nog meer mogelijkheden. Zo kun je alleen de bestanden backuppen, en daarbij kiezen voor alle bestanden of slechts enkelen, zoals bijvoorbeeld alleen de theme folder, zodat je altijd zeker bent van een goede laatste versie van je theme. Of de uploads folder, waar je alle geuploade bestanden hebt staan. Je kunt kiezen voor de frequentie van backuppen, dagelijks, wekelijkse, 3 keer per dag.

Kortom, voor mij heeft deze plugin vele voordelen. En natuurlijk zijn er nog andere plugins voor een backup, die ook goede mogelijkheden hebben. Maar ik ben blij met deze keuze en de plugin bevalt mij.
Ook al heeft je provider een goede backupdienst het is altijd goed ook zelf te zorgen voor een backup. Belangrijkste reden: je hebt er te allen tijden toegang toe.

Belangrijke tip: Ga er nooit vanuit dat je plugin inderdaad netjes elke keer een backup maakt. Hoewel ik een melding moet krijgen dat er iets is misgegaan met een backup merk ik dat er nog wel eens backups missen of dat een backup opeens gestopt is. Ik controleer daarom met zeer grote regelmaat mijn gmail account of voor elke website de backups er wel netjes staan, zodat ik stappen kan ondernemen als bij één van de website de teller opeens is blijven steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *